Продължете към съдържанието
д-р Ангел Петров

д-р Ангел Петров със специалност „Нервни  болести“  и призната правоспособност по  ЕМГ.

д-р Светлана Мариноа

д-р Светла Маринова  със специалност „Нервни  болести“ и призната правоспособност по ЕЕГ и Доплерова  сонграфия

д-р Жаноел Иванов

д-р Жанноел Иванов със специалност „Нервни  болести“ и призната правоспособност по ЕЕГ и Доплерова  сонграфия

Работно време – понеделник, сряда и петък, от 08:30 до 12:00ч.

Работно време – понеделник и четвъртък, от 13:30ч.

Работно време – вторник и четвъртък, от 08:30 до 13:30ч.

ЕЕГ

Какво е ЕЕГ

Какъв тип изследване означава това съкращение? На пръв поглед е трудно да се разбере дали електроенцефалограмата или ЕЕГ на мозъка са такива. Трябва да знаете: въпреки че името на изследването и изглежда сложно, но включва безболезнена диагноза. Специални сензори-електроди, способни да улавят активността на различни части на мозъка, се наслагват върху повърхността на главата на пациента. Благодарение на специално оборудване, такива импулси се усилват под формата на характерни криви, показани на специална хартия или в компютърна версия.

Мозъчен ЕЕГ – който показва

Резултатите от енцефалографията показват функционалната активност на мозъка на субекта. Такава диагноза може да бъде възложена както на възрастни, така и на деца. Какво показва една енцефалограма? След дешифриране на резултатите от този преглед, лекарят има пълно разбиране за състоянието на мозъка. ЕЕГ показва активността на този орган при лезии на централната нервна система – менингит, енцефалит и др. Ако мозъкът има развитие на кръвоносни съдове или тумори, тогава специалистът може да определи точно къде се намира повредената област.
Пациентите с диагноза или с подозрение, че имат епилепсия, знаят точно какво е ЕЕГ, какво е и как се поставя диагнозата. Мозъчен енцефалограма е основният метод, чрез който се открива това заболяване. По време на проучването, те дори специфично провокират атаки, за да изяснят техния произход, и след това да изберат подходящо лечение. Те са фиксирани на камерата, тази техника се нарича EEG-видео наблюдение. Лекарят определя дали само един ден, по-кратка процедура е достатъчна, за да се постави диагноза, или е необходимо да се направи нощен изстрел, докато пациентът спи.

ЕЕГ декодиране

Според резултатите от електроенцефалограма, специалистът получава данни за редовните ритми на мозъка – алфа, бета, тета, делта ритми. ЕЕГ декодирането се състои в анализиране на ритъма на такива вълни, техните амплитуди и честоти и сравняване на получените резултати от мониторинга със симптомите, наблюдавани в пациента. Поради естеството на промените в тези ритми по отношение на нормалните показатели, характерни за здрав човек, се определя кои патологични промени настъпват в мозъка. Данните, получени по време на диагностиката, се показват в заключението.

Декодиране на ЕЕГ при децата – норма и нарушение

Енцефалограма на главата е преглед, който трябва да се извърши от дете, ако той има аномалии в речта, двигателния или умственото развитие. ЕЕГ на мозъка при деца разкрива нарушения в работата на този важен орган, така че възможно най-скоро те се коригират от лекарите. Необходимо е да се знае, че нормите на индексите на електроенцефалограмите се различават в зависимост от възрастта на бебето, поради което само опитен специалист ще може да дешифрира диагностичните данни правилно.
Мониторинга на ЕЕГ точно показва разликите в мозъчните ритми от статистически проверени диагностични норми. Неговото декодиране надеждно разкрива различни нарушения при едно дете:
перинатални патологии;
аутизъм;
Церебрална парализа;
епилептична активност;
причините за нарушенията на цикъла на съня и будния цикъл;
менингит;
туморни процеси.

Как се провежда?

Пациентът ляга удобно на леглото. 
На главата му се прикрепят около 20 електрода, с помощта на които се регистрират мозъчните импулси.
Това е напълно безболезнено изследване.
Продължава от 20-40 минути.

ЕМГ

Електромиография (ЕМГ)

Електромиография (ЕМГ) е медицинско изследване, което има за своя цел откриването и диагностицирането на мускулни заболявания и заболявания на периферните нерви. Електромиографията е диагностична процедура, чрез която се прави оценка на мускулите и нервните клетки, които ги контролират. Тези нервни клетки излъчват електрически импулси, които карат мускулите да се съкращават и отпускат. Чрез ЕМГ тези импулси биват преведени под формата на стойности и графики, които помагат на лекаря да постави диагноза. Електромиографията се извършва с помощта на апарат, наречен електромиограф, чрез който се прави запис на електрическата активност на мускулните клетки, наречен електромиограма.
Приложение на Електромиография (ЕМГ)

Приложение на електромиография

Основното клинично приложение на електромиография (ЕМГ) е свързано с установяване причината за признаци и симптоми, които дават индикации за увреждане на мускулите и нервите. Методът показва, например, каква е целостта на нерва при съмнение за прекъсването му след травма, каква е скоростта на нервната проводимост –дали тя е нарушена или забавена.
При какви случаи има полза от провеждането на ЕМГ?

Основното клинично приложение на ЕМГ е да се открие какво предизвиква определени признаци и симптоми, които могат да дадат знак за увреждане на мускулите и нервните окончания.

Тези симптоми могат да включват:
-изтръпване
-сковаване
-мускулна слабост;
-мускулни болки, парене или спазми;
-парализа;
-затруднено изпълнение на ежедневни двигателни функции(ходене)
-неволеви мускулни потрепвания (или тикове);
-притъпена чувствителност

ЕМГ се използва при диагностициране на следните заболявания:
– дископатия
– възпалителни процеси (плексити, невралгии)
– заболявания на мускулната система и периферните нерви
– болест на Паркинсон
– мускулна атрофия
– диабетна полиневропатия
– синдром на Карпалния тунел
– тремор
– полиневропатия
– детски паралич
– миастения гравис
– прищипани нерви

Резултатите от (ЕМГ) могат да спомогнат да се определи основната причина за възникнали симптоми, като например:
1.мускулни заболявания — например мускулна дистрофия или полиомиозит;
2.заболявания, засягащи връзката между мускулите и нервите (нервно-мускулните синапси) — миастения гравис;
3.увреждания на нервите извън гръбначния мозък (периферните нерви) — синдром на карпалния тунел, периферни невропатии;
4.заболявания на нервите, които инервират мускулите (моторните неврони) — амиотрофична латерална склероза/болест на двигателния (моторния) неврон или полиомиелит;
5.заболявания, които засягат нервните коренчета (радикулопатии) — дискова херния;

Как протича изследването ЕМГ?

Продължителността на ЕМГ теста е между 30 и 90 минути в зависимост от състоянието, което се изследва и резултатите от него. Пациентът е в легнало или седнало положение

Логичен въпрос на много пациенти е: „ Болезнено ли е изследването?“

Всъщност изследването се състои от 2 части, като те могат да бъдат свързани с различно ниво на дискомфорт, като в повечето случаи се показва добра поносимост сред пациентите – без да се налагат обезболяващи средства. В повечето случаи специалистът ще извърши и двете части на изследването, като има и случай когато само едната е достатъчна. По време на изследването е възможно пациентът да има усещане за изтръпване, потрепване на мускулите или известен дискомфорт

ПЪРВАТА ЧАСТ  представлява изследване на нервната проводимост- Нервите се стимулират в различни точки с помощта на електроди, които се поставят върху кожата на пациента. По този начин те изкуствено се възбуждат, а тяхната активност се измерва и записва.

ВТОРАТА ЧАСТ включва тестване на мускулите- Поставяне на малки игли в мускулите. Тези игли разполагат с микроскопични електроди, които долавят електрическите импулси, подавани от мускулите.

От получените данни при електромиографското и неврографското изследване се дава заключение, което потвърждава или отхвърля дадената диагноза с която е изпратен болния за изследване.